Ce beneficii avem folosind banda elastica?
Cei mai multi dintre noi stim ca cei care ridica greutati cauta sa-si dezvolte masa musculara. Unii vor sa se dezvolte astfel incat muschii sa para pompati, umflati si mari, insa altii cauta doar sa se tonifieze, sa se defineasca pe toata lungimea fibrei musculare. Pentru acestia din urma, antrenamentele cu benzi elastice rezistente sunt de real ajutor.
Benzile elastice tin si ele pasul cu vremurile, facand subtil trecerea de la aparate masive de sport si greutati mari, la echipamente mici si usoare, poate chiar mai eficiente si mai apropiate de cerintele corpurilor noastre anchilozate si imobile de la atata munca sedentara.
Avantajele folosirii benzilor elastice in cadrul antrenamentelor tale sunt multiple. Primul și cel mai evident avantaj este ca nu iti incarca greutatea corporala si nu iti solicita in plus articulatiile, comparativ cu orice alt tip de greutati. Exista, de asemenea, un avantaj mecanic in folosirea benzilor elastice si anume faptul ca rezistenta este mentinuta in fiecare parte a miscarii, chiar daca se misca doar o parte a corpului tau. De exemplu, daca faci exercitii doar cu un brat, celalalt se va incorda si el pentru a opune rezistenta si pentru a tine banda pe loc. Fiecare muschi a segmentului care se misca are rezistenta, toti muschii sunt activ si se incordeaza, fiecare fibra musculara este solicitata, de la insertii rezultand o mai buna intensitate a miscaării si o stimulare mai completa.
Antrenamentul cu benzile elastice pare usor, insa daca adaptezi corect modelul benzii la capacitatea ta de efort si daca intinzi banda fara menajare cu atat iti trebuie o forta mai mare sa continui miscarea. La inceputul exercitiului iti va fi foarte usor insa dupa 8-10 repetari, efortul crescand progresiv, vei simti nevoia sa te opresti.
Pe cat par de cuminti dupa aspect, pe atat de obraznice sunt in timpul folosirii! In cadrul antrenamentelor de Pilates la Salus, noi le folosim pentru: exercitii dinamice, care te solicita putin din punct de vedere aerob si pentru exercitiile statice, pentru cresterea rezistentei musculare.
Rolul exercitiilor dinamice este de a pune in functiune mai multe grupe musculare, pentru a intensifica astfel arderile de grasime intr-un timp relativ scurt. Doar de 20 de minute de exercitii dinamice cu banda elastica avem nevoie pentru a-i da metabolismului un boost de energie, minute care echivaleaza cu aprox. 40 minute facute fara benzi. Dupa aceste exercitii dinamice, facute in picioare, antrenamentul continua cu exercitiile statice, pe saltea. Acestea sunt insotite de mentinerea pozitiei, astfel incat tonifierea si incordarea musculara sa fie resimtite in toate fibrele musculare, pe toata lungimea lor.
Antrenamentul cu benzi elastic este indicat celor care vor sa-si subtieze si sa-si contureze musculatura coapselor si a fesierilor. Este ideal pentru cei care au probleme cu coloana si nu au voie sa ridice greutati, este potrivita pentru cei care vor sa-si lucreze bratele fara sa para culturisti si, de asemenea, pentru cei care vor sa-si imbunatateasca postura si mobilitatea articulatiilor.
In plus, rezistenta pe care o opune musculatura pe parcursul exercitiilor cu benzi elastice, fiind tot mai mare, creste rezistenta osoasa marind si densitatea osoasa, fapt ce duce la pevenirea osteoporozei; spun medicii si fizioterapeutii ca este una dintre cele mai sigure metode de prevenire a degradarii osoase.
Antrenamentul cu benzile elastice este foarte variat; de aceea, daca este condus de un antrenor, ora devine foarte antrenanta si placuta chiar daca exercitiile se executa relativ lent. Exercitiile cu benzile elastice, facute corect, sub indrumarea unui specialist iti pot tonifia intreg corpul fara a simti acel sentiment de epuizare fizica, de aceea il recomandam tuturor celor care nu au un nivel inalt de pregatire fizica, deoarece antreneaza controlat sistemul cardio-respirator si te face sa nu obosesti pana ajungi sa gafai. Pentru cei care au o experienta mai variata in domeniul fitness-ului, le recomandam acest tip de antrenament pentru ca pentru ei ar reprezenta un tip de exercitiu nou care nu este altceva decat o provocare pentru muschi. De aceea adaugarea benzilor de rezistenta va fi un plus pentru care corpul iti va fi recunoscator.
Cine poate face antrenamente cu benzi elastice?
Si cum munca la birou a devenit o necesitate pentru foarte multi dintre voi, si postura, echilibrul, flexibilitatea si coloana va sunt afectate. Suntem convinsi ca macar o data veti incerca acest antrenament cu benzi elastice. Iti garantam o detensionare sigura a corpului dar mai ales a spatelui si mai mult o crestere a rezistentei la efort si o mai buna flexibilitate (focusandu-ne pe spate şi umeri, de exemplu, reducem cu mult tensiunea sau durerile de la nivelul spatelui).
Iar daca nu iti plac exercitiile cu greutati, poti uita de ele! Foarte mult timp cei din domeniul fitness-ului si-au pus intrebarea daca exercitiile cu banda elastica sunt egale cu exercitiile cu gantere in ceea ce priveste dezvoltarea pe lungime a musculaturii, insa azi va pot spune ca specialistii au descoperit ca antrenamentul cu benzi este mult mai eficient pentru că lucreaza corpul independent de forta de gravitate. Astfel, executarea pozitiilor in plan vertical, a miscărilor firesti sau exercitiile ca genuflexiuni sau fandari facute cu banda elastica, toate vor avea cele mai bune rezultate de fiecare data atunci cand vorbim de obiective precum subtierea liniei corporale.
Te asteptam sa „tragi” de benzi! 🙂
Articol scris de Munteanu Cristiana,
Antrenor & Specialist remodelare corporala